Отговорите ще станат основа за изготвянето на комюнике за устойчиво развитие на храните по-късно тази година
В Европа губим близо 89 милиона тона храни всяка година. “Това е морално и икономически неприемливо и е още по-ужасяващо, когато вземем предвид реалните размери на средствата, необходими за производството на тези 89 милиона тона храна, – коментира комисарят по околната среда Янез Поточник. – Ние губим всички тези ресурси! Нещо не е наред със системата!“
Храната е от съществено значение за живота. Тя е важна част от културното ни идентичност, играе важна роля в икономиката, но все по-голям брой анализи поставят под въпрос дългосрочната устойчивост на актуалните тенденции в производството и консумацията на храна. Хранителната система има значително въздействие върху околната среда чрез, например, емисиите на парникови газове, използването на земя и водни ресурси, замърсяването, изчерпването на фосфора, а също и въздействието на химически вещества като например хербициди и пестициди.
Ето защо ЕК иска мнение от гражданите за европейската система за производство и консумация на храни. Допитването касае заинтересовани страни, граждани, представители на бизнеса, неправителствени организации и държавни органи и търси техните идеи за незабавни действия за намаляване на хранителните отпадъци, а също и за това как да се гарантира, че хранителната ни система използва ефективно ресурсите. Отговорите ще станат основа за изготвянето на комюнике за устойчиво развитие на храните по-късно тази година.
Всички желаещи могат да изразят мнение за това какви, според тях, са приоритетите за действие, как да се измери въздействието на производството на храни, кои са най-добрите начини за насърчаване на по-устойчивото производство, как да се създадат по-устойчиви вериги за доставки и по-устойчиви модели на консумация на храна, как да се предотврати и намалява изхвърлянето на годни храни, какви политики ще бъдат най-подходящи за справяне с тези предизвикателства.