1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК: Мийте дълго ръцете, плодовете и зеленчуците

ЕК: Мийте дълго ръцете, плодовете и зеленчуците

Основен приоритет остава определянето на източника на заразата с ешерихия коли

Европейската комисия препоръча повишена хигиена за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на бактерията ешерихия коли. Това пише в съобщение на комисията след приключилата късно снощи среща на представители на националните санитарни власти от ЕС в Брюксел, предаде БТА.

Комисията е била уведомена от германските власти, че изследванията на испанските краставици не са потвърдили източник на зараза. Това означава, че краставиците съдържат бактерията, но не от разновидността, водеща до смъртни случаи (серотип O104). Комисията отбелязва, че основен приоритет остава определянето на източника на заразата.

Еврокомисарят по здравеопазването и потребителите Джон Дали посочва, че едва след като източникът на заразата бъде установен, ще е възможно да се вземат мерки. Според него случаите на заразяване намаляват, но е важно   контролът да бъде продължен.

Комисията препоръчва преди консумация плодовете и зеленчуците да се измиват старателно, хората да мият ръцете си преди да готвят или преди хранене, след използване на тоалетна или след смяна на пелени. Препоръчва се също добре да бъдат измивани приборите и съдовете за храна.

Според последната официална информация бактерията със сигурност е причина за смъртта на девет души в Германия и на един човек в Швеция. Очакват се лабораторните анализи на още петима починали в Германия, където досега са регистрирани 1169 случая на зараза. От тях 373 са развили тревожни симптоми.

В Швеция са регистрирани 41 случая, от които 15 са с усложнения; в Дания има 14 регистрирани, от които шестима с усложнения; в Холандия от седем регистрирани случая три са сериозни; във Франция има шестима регистрирани; във Великобритания двама от тримата болни са с усложнения; двама са регистрираните в Австрия, един в Испания и двама в Швейцария.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.