1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК обмисля промени в политиката за промотиране на продукти

ЕК обмисля промени в политиката за промотиране на продукти

Снимка:

Целта е да се насърчи износа на храни и потреблението на повече европейски стоки

Създаване на нови етикети за европейски хранителни продукти, произведени с планински суровини, увеличение на средствата, предназначени по проекти за реклама, както и разширение на възможностите за кандидатстване, пише "Капитал Daily". Това са част от мерките, които Европейската комисия (ЕК) обмисля, за да насърчи износа на храни и потреблението на повече европейски стоки. В следващите месеци предстои да се представи предложение за създаване на етикет за европейски планински продукти, както и да се обсъдят в съвета и европарламента предложенията за промени в политиката за промотиране на продукти.

Нов етикет за специфични продукти


В момента на територията на Европейския съюз (ЕС) е валиден етикет, означаващ сертифицираните биопродукти, който може да бъде ползван от всяка фирма, която покрива изискванията. През февруари ще бъде предложена и нова инициатива - за създаване на етикет, който да обозначава планинските продукти. За целта ще се изготви проект, в който да бъдат заложени изисквания към суровините, ползвани в такива продукти. Едно от предложенията е минимум 50% от тях да бъдат с планински произход. Новият етикет ще може да бъде ползван за всякакъв вид храни, като се очаква най-големият интерес да бъде към млечни и месни продукти.

Повече реклама

Покриването на стандарти, вписване в европейския регистър на наименованията и други подобни инициативи са част от програмата за насърчаване на износа и вътрешното потребление на европейски стоки. От тази година се планира да стартира и нова програма за промоция на храни, чрез която да се рекламират продуктите. Още през ноември беше съобщено, че нейният бюджет за всички страни от ЕС ще бъде драстично увеличен - от 61 млн. евро през 2013 г. до 200 млн. в края на новия програмен период - 2020 г. Според предложението промоционалните програми за храни вече няма да минават през одобрение на национално ниво, а ще се разглеждат директно в Брюксел.

Съвместните инициативи

Насърчаването на програми за износ, съвместни инициативи между различни държави членки и програми за няколко продукта ще бъде акцентът в новата политика за промоция на храни. Така например може да бъде продаден проект между две различни държави членки или за два различни продукти - например за вино и за сирене.

Планира се и разширение на обхвата на кандидатите. Досега промоционалните кампании за храни се подаваха от браншови организации на производители или търговци, като през следващия период такива ще могат да подготвят и фермерски кооперативи. Предвижда се още и възможност за обозначаване на произхода и марките по време на кампаниите, което досега не бе позволено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.