1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕС е на път да одобри отглеждането на нов вид генетично модифицирана царевица

ЕС е на път да одобри отглеждането на нов вид генетично модифицирана царевица

Тя е разработена съвместно от DuPont и Dow Chemical

Европейският съюз е на път да одобри отглеждането на нов вид генетично модифицирана царевица – за първи път от повече от десетилетие, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на проект, който е изтекъл и попаднал в ръцете на журналисти от Ройтерс.

Предложението е изготвено след като вторият най-висш съд на Европа миналия месец обвини Европейската комисия за големите закъснения в процеса на одобрение за устойчивата срещу насекоми царевица. Тя е разработена съвместно от DuPont и Dow Chemical.

Очаква се Комисията да изпрати предложение до министрите на ЕС през следващата седмица за одобрение. Дори правителствата да не успеят да вземат общо решение, както се очаква, Комисията има правомощията да издаде одобрение до края на годината.

Макар да е малко вероятно този тип царевица да стане широко разпространена в Европа, където отглеждането на ГМО не е популярно, предложението без съмнение ще бъде атакувано от всички екоактивисти, скептични потребители и някои правителства.

Разрешителното може да съживи един застинал дебат за проектозаконодателство на ЕС, което ще дава възможност на отделните правителства сами да решават дали да забранят отглеждането на генетично модифицирани култури, които са били одобрени на равнище ЕС.

Заявката за одобрение за сорт царевица 1507, продаван извън Европа под марката Herculex, е подадено още през 2001 година. Въреки това поредица от оценки на безопасността, извършени в отговор на възраженията на някои страни, забавиха процеса с повече от десетилетие. Решението на съда от миналия месец обаче принуди Комисията да предприеме действия, обясни говорител на ЕК.

Предложението най-вероятно да срещне съпротивата на правителствата на страни като Франция, Австрия и Полша , но Великобритания, Испания и Швеция се очаква да застанат в негова полза.

 

Етикети ГМО, царевица, ЕС, DuPont
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.