1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕС настоява да се премахне детския труд при производството на какао

ЕС настоява да се премахне детския труд при производството на какао

Изследвания показват, че децата, работещи в какаови ферми, са изложени на пестициди

Като водещ световен консуматор на шоколад и дом на много големи производители на какаовото лакомство, Европейският съюз трябва да бъде сигурен, че за добива на какао не се експлоатират деца. За това настояха в резолюция евродепутатите, докато даваха съгласието си за обновяване на Международното споразумение за какаото, предаде пресслужбата на институцията.

"Ужасяващ брой деца са ангажирани с опасни дейности на какаовите полета. Новото Международно споразумение за какаото ще ни даде повече инструменти, за да се занимаем с този проблем, но трябва да бъде направено и още", заяви докладчикът по темата Витал Морейра. Според него всички, замесени в продукцията на какаови продукти, трябва да поемат отговорност и да премахнат детския труд при производството на какао.

Евродепутатите призоваха всички по какаовата верига – производители, правителства, търговци, производители на какао и потребители – да дадат своя принос с преборването на насилствения детски труд и трафика на деца в сектора.

Членовете на Европарламента подчертаха, че трябва да се направят допълнителни проучвания, за да се съберат достоверни данни за работещите деца и детския трафик в Западна Африка. Много деца работят, за да помагат за оцеляването на семействата си и не винаги това може да бъде определено като детски труд. Въпреки това изследвания показват, че децата, работещи в какаови ферми, са изложени на пестициди, отбелязва резолюцията.

Евродепутатите настояха Европейската комисия да предложи механизъм, който да може да проследи дали дадени продукти са произведени от експлоатирани деца. Според тях партньорите по споразумението за какаото също трябва да помогнат за това.

Международното споразумение за какаото е основното споразумение между вносителите и износителите на какао. Неговата цел е да направи търговията с продукта по-честна и стабилна. Най-новата версия, приета от Европарламента в сряда, призовава страните по договора да събират, анализират и представят статистики. Въпреки че текстът му цели да подобри социалната отговорност на участниците в процеса, то не се отнася конкретно до децата и тяхната експлоатация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.