1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕС спира опасни бебешки бутилки

ЕС спира опасни бебешки бутилки

Решението за това беше взето миналата година и беше приветствано от потребителски организации

Бутилките за бебешка храна, съдържащи веществото Бисфенол А, трябва да бъдат спрени от продажба от днес, 1 юни, когато влиза в сила европейска забрана за тях. Тези бутилки трябва да бъдат изтеглени от магазините във всички държави от Европейския съюз.

Бисфенол А е химическо съединение, използвано при производството на пластмаса, от която се правят различни продукти, включително шишета за бебешка храна. При загряване на пластмасата при висока температура малки количества Бисфенол А могат да преминат в храната. Според някои учени поемането от децата на опасни концентрации може да доведе до забавяне на развитието и увреждане на имунната система.

Още през 2009 година шест американски производители на бебешки стоки спряха да влагат Бисфенол А в производството им за тамошния пазар, но веществото остана в стоките за износ. От днес вносът и продажбата в Европейския съюз на такива потенциално опасни бебешки бутилки са абсолютно забранени.

Според еврокомисаря по здравеопазване Джон Дали забраната е с цел по-доброто предпазване на най-уязвимата част от населението - децата. Решението за това беше взето миналата година и беше приветствано от потребителски организации.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.