1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕС удължава с 2 години помощта за най-бедните

ЕС удължава с 2 години помощта за най-бедните

Стотици благотворителни организации се възползват от програмата, разполагаща с фонд от 480 милиона евро

Държавите членки на Европейския съюз се споразумяха да продължат с две години - 2012 и 2013 г. - програмата за помощ за най-бедните граждани на континента, финансирана от европейски фондове, предаде БТА, като цитира AFP.

Компромисът е бил постигнат вчера, 14 ноември, на среща на министрите на земеделието от ЕС в Брюксел, твърдят дипломатически източници на френската агенция.

В замяна ще бъде подготвена декларация на Франция и Германия, в която двете страни се ангажират да работят от 2014 година програмата вече да не бъде финансирана от ЕС.

Досега програмата за жизненоважната помощ за хранителните банки и социалните кухни в Европа беше поставена под въпрос от шест страни от ЕС, които заедно имаха блокиращо малцинство - Германия, Швеция, Великобритания, Дания, Чехия и Холандия.

Тези страни не бяха съгласни средствата от европейската програма в помощ на най-бедните, получавани от селскостопанския бюджет, да се използват за социална политика. Германия обаче се съгласи на преходна формулировка, така че без нея вече няма блокиращо малцинство.

Залогът на преговорите бе да се предотврати още от следващата година драстично намаляване - от порядъка на 80% - на тези средства въз основа на решение на Съда на ЕС.

В момента стотици благотворителни организации в двайсетина страни членки се възползват от програмата, разполагаща с фонд от 480 милиона евро.

Противопоставящите се цитират решение на Европейския съд, според което основаната през 1987 година Европейска програма за подпомагане на най-бедните се е отклонина от първоначалната си цел да преразпределя земеделските излишъци и вече финансира само закупуване на храни чрез бюджета на Общата селскостопанска политика, и то при положение, че такива покупки са от ресора на социалната политика.

 

Етикети помощ, бедни, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.