1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Етикетите на стоките стават по-четливи и разбираеми

Етикетите на стоките стават по-четливи и разбираеми

Европейският парламент ще гласува днес редица промени, които да помагат при избора на потребителите

Европейският парламент ще гласува днес, 6 юли, редица промени, които да помагат при избора на потребителите. По-едър шрифт на буквите, информация за алергените и задължително отбелязване на енергийната стойност са само част от предложенията. Промените се подготвят вече 3 години и не са гласувани досега, защото винаги имаше възражения от различните страни. Основната цел обаче е етикетите на стоките да станат по-четливи и разбираеми, така че изборът да се прави по-лесно.

Сега информацията на повечето етикети е написана с много дребни букви. Освен това повечето съставки са със съкращения или звучат кодирано, сякаш ще ги четат само тесни специалисти. Това трябва да се промени. Предвижда се височината на буквите да бъде между 0,9 и 1,2 милиметра.

Етикетите трябва да станат толкова подробни и конкретни, че да можем да проверим дори каква е енергийната стойност на всеки един продукт, така че да можем да преценим дали ще напълнеем от него и с колко.

До срока на годност на замразените продукти вече ще стои и датата на замразяване. Специално място на етикета ще бъде отделено и на опасните алергени. Това ще важи дори за неопакованите храни. Друго предложение е етикетът на месните продукти да съдържа информация дори за мястото, където е гледано и заклано животното. Това обаче е сред най-спорните предложения и вероятно при гласуването ще отпадне.

Производителите споделят, че за тях не е проблем да променят етикетите. Сложното обаче идва в изследването на всеки един компонент.

"Промяната няма да оскъпи съществено производството, тя цели основно по-добрата информираност на потребителите. Имайки предвид практиката на ЕС да предоставя достатъчно разумен срок за внедряване на новите изисквания, смятам, че това, което е залегнало по проект, ще бъде достатъчно", заяви за bTV Светлозар Патарински, мениджър по качеството в цех за производство и пакетиране на месни продукти.   

След приемането на правилата днес производителите ще имат между 3 и 5 години гратисен период за покриване на изискванията, така че потребителите ще видят резултати на практика най-рано през 2014 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.