1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Европейските правителства трябва да вземат решение, свързано с отглеждането на ГМО

Европейските правителства трябва да вземат решение, свързано с отглеждането на ГМО

Министрите на ЕС на околната среда ще се срещнат в средата на декември

Европейските правителства трябва да решат веднъж завинаги дали ще забраняват или разрешават отглеждането на генетично модифицирани организми, заяви Европейската комисия в сряда, предаде агенция "Франс прес".

Еврокомисията заяви, че окончателното решение за отглеждането на царевица 1507 от Pioneer вече зависи от министрите. Това се случи, след като Общият съд на Европейския съюз определи, че европейските институции трябва да вземат решение по искането на компанията от 2001 г. за разрешение да отглежда ГМО културата.

Успоредно с това комисията поиска ново обсъждане от държавите членки на "предложение за отглеждане", по което Европейския парламентът вече прие становище и което ще позволи на страните да ограничават или забраняват отглеждането на ГМО на своя територия, и което е блокирано от три години заради необичайното деление по темата в Европа, пише "Дневник".

Министрите на ЕС на околната среда ще се срещнат в средата на декември и ще се опитат да решат въпроса с квалифицирано мнозинство. Именно аритметиката на гласуването е причина за задънената улица, след като през 2009 г. Великобритания, Франция и Германия взаимно си анулираха гласовете.

Великобритания и още пет страни бяха сред тези, които тогава подкрепиха предложението отглеждането на ГМО да бъде позволено в ЕС, но държавите членки да могат да се отказват от отглеждането на такива култури по съображения, които не са свързани с рисковете за здравето и околната среда. Франция беше сред 12-те обявили се "против", а Германия поведе групата на деветте "въздържали се".

По думите на еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг според решението на съда, ако все още няма ясно мнозинство сред държавите членки, предложението на Еврокомисията ще трябва да влезе в сила. "Тези, които се въздържат, всъщност гласуват "за", подчерта той.

Генетично модифицираната царевица 1507 (Bt царевица) беше разработена, за да проявява резистентност към специфични вредни за царевицата ларви на пеперуди, като например европейския царевичен стъблен пробивач. Тази царевица в момента е разрешена в ЕС за употреба като храна и фураж, но не и за култивиране.

 

Етикети ГМО, ЕС, царевица, Pioneer
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.