1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Фонд „Земеделие” и БЧК подпомогнаха 205 000 социално слаби лица по програма „Благотворителност”

Фонд „Земеделие” и БЧК подпомогнаха 205 000 социално слаби лица по програма „Благотворителност”

От 15 август до 2 септември ще се проведе втория транш по програмата

Приключи първият транш от предоставянето на хранителни продукти по програма „Благотворителност”, който продължи от 11 до 29 юли 2011 г. Изпълнението на програмата и през тази година се осъществява в партньорство с Българския червен кръст (БЧК).

Благодарение на доброто взаимодействие между ДФЗ и БЧК, който изключително отговорно и в срок осъществи дейностите, помощите достигнаха до 26 областни склада на организацията и бяха разпределени в 334 пункта в страната. Общо бяха подпомогнати 205 000 хора в неравностойно социално положение. Всяко лице получи по 5 кг. ориз, 1 кг. грис, 3 пакета от 0,5 кг. спагети, 2 кутии от 0,850 кг. постни лозови сарми, 6 пакетчета царевично нишесте (общо 420 гр.) и 3 кутии от 0,5 кг. обикновени вафли.

От 15 август до 2 септември т. г. ще се проведе втория транш, по време, на който към продуктите ще се добави и брашно. С промените в Наредбата за разпределяне на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица, която беше обнародвана в „Държавен вестник”, обхватът на имащите право на помощи ще нарастне от 205 000 на 255 000 души. При първия транш бяха дарени само получилите целеви помощи за отопление през изминалия отоплителен сезон. При втория транш от продуктите ще се възползват майките и осиновителките, които получават подпомагане за дете до 1-годишна възраст, както и семействата с деца с увреждания. При разширения обхват на програмата Разплащателната агенция и БЧК ще създадат нужната организация помощите да достигнат до всички, които имат право на тях.

В случай, че дадено лице е пропуснало да вземе помощите си от първия транш, може да ги получи при следващото раздаване. Ако в края на годината след трите транша останат налични количества, които не бъдат потърсени, с разрешение на ДФ „Земеделие” те се предоставят на социални заведения, в които живеят лица с нисък социален статус. Последният – трети транш на програма „Благотворителност”, ще се проведе от 1 до 22 ноември 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.