Това е разхищение от 235 евро на човек годишно, сочи проучване
Германските домакинства изхвърлят годишно около 6.7 милиона тона храна, по-голямата част от която е годна за ядене. Това е разхищение от 235 евро на човек годишно, сочи проучване на министерството на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите, цитирано от AFP и БТА.
Проучването е извършено под ръководството на Университета в Щутгарт. Според учени от университета 65 на сто от изхвърлената храна е годна за ядене - това са предимно плодове и зеленчуци, пуснати в кофата за боклук, без да са развалени.
Най-разхитителни са домакинствата - те произвеждат 61% от хранителните отпадъци в Германия. Ресторантите и ведомствените заведения за хранене имат еднакви дялове - по 17%, а на търговската мрежа се падат около 5 на сто.
"Живеем в общество на излишеството и изхвърлянето", коментира пред журналисти министърката на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите Илзе Айгнер и отправи призив към хората да преосмислят отношението си към храната.