1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Германските власти разследват предполагаема мащабна измама на производители на органични яйца

Германските власти разследват предполагаема мащабна измама на производители на органични яйца

Прокуратурата проверява около 150 ферми в Долна Саксония и още 50 в други две провинции

Германските власти разследват предполагаема мащабна измама на производители на органични яйца, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Прокуратурата проверява около 150 ферми в Долна Саксония и още 50 в други две провинции, обобщава сп. "Шпигел", което първо информира за случая.

Северната провинция Долна Саксония, която е водещ земеделски център, е започнала да разследва около 150 ферми, заподозрени, че са продавали яйца от кокошки, отглеждани в претъпкани помещения, но с етикети "органични". Разследват се и още 50 ферми в провинциите Северен Рейн - Вестфалия и Мекленбург - Предна Померания, допълва ИТАР-ТАСС.

Според правилата в Германия яйцата могат да бъдат с етикет "био" или "органични", само ако кокошките се отглеждат в по-големи пространства и храната им не съдържа антибиотици, химикали и генно модифицирани вещества, уточнява ДПА. Органично произведените яйца струват с около 10 евроцента повече от яйцата, произведени при стандартните промишлени условия, посочва Ройтерс.

"Ако обвиненията се окажат верни, то тогава става дума за измама от голям мащаб: измама срещу потребителите, но и измама срещу много органични фермери в Германия, които работят честно", се посочва в изявление на германския министър на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите г-жа Илзе Айгнер. Тя призова регионалните правителства да гарантират цялостно прилагане на строгото германско и европейско законодателство за производството на органична храна, допълвайки, че потребителите трябва да имат пълно доверие в етикетирането на продуктите.

Подозренията за измама с органичните яйца се появяват на фона на скандала с конското месо, етикетирано като говеждо.

Готовите храни трябва да дават информация за произхода на съставките, настояха вчера Германия и Австрия на срещата на министрите на селското стопанство от ЕС в Брюксел, на която обсъждат проблема с конското месо, етикетирано като говеждо, предаде ДПА. ЕС препоръча всички готови храни с етикет, че съдържат говеждо, да бъдат проверени за конско месо във всички 27 страни членки на съюза, като резултатите ще бъдат оповестени през април.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.