1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Германските зеленчукопроизводители искат €16 млн. компенсация за Е.коли

Германските зеленчукопроизводители искат €16 млн. компенсация за Е.коли

Сумата е значително по-ниска от първоначалните оценки

Германските зеленчукопроизводители искат от Европейския съюз обезщетения от 16 милиона евро за загубите от заразата с бактерията Ешерихия коли през май и юни, информира Франс прес.

Сумата е значително по-ниска от първоначалните оценки. "Германия е уведомила вчера Европейската комисия за сумата от 16 милиона евро", обяви днес говорител на германското министерство на земеделието. Ведомството е събрало данните, предоставени от 16-те провинции в страната. В началото на юни Германската федерация на земеделските производители (Bauernferband) констатира доста по-големи пропуснати ползи - 50 милиона евро - свързани с тази криза, която е "най-лошата след Чернобил" за зеленчукопроизводството. Докато бъде установен произходът на заразата, отнела живота на близо 50 души в Европа, изминаха няколко седмици, като междувременно вината бе стоварвана върху редица зеленчуци и най-вече краставиците.

Продажбите на краставици, а също и на домати и марули се сринаха за няколко седмици. Най-засегнати бяха испанските земеделци - първото подозрение бе хвърлено върху испански краставици. И в този случай обаче сумата, поискана от ЕС - 71 милиона евро - е значително по-ниска от първоначалните оценки за пропуснатите ползи в размер на 200 милиона евро. Очаква се помощите да бъдат отпуснати на засегнатите земеделци най-рано в края на юли, според говорител на германското министерство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.