При максимално допустима концентрация 0,05 милиграм-процента са отчетени 0,062
Съмнение за повишена концентрация на афлатоксин има за една ферма във Видинска област. Това каза д-р Боян Цолов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, цитиран от Радио “Фокус”.
Той добави, че при максимално допустима концентрация 0,05 милиграм-процента са отчетени 0,062. Това е абсолютно незначително, коментира д-р Цолов. Нова проба мляко ще бъде изследвана и след това ще се установи има ли проблем, или не.
„Засега мляко не се предава, сменени са фуражите, с които се хранят животните, и искаме да видим при повторната проба какви ще са резултатите”, заяви д-р Цолов. Повишената концентрация на афлатоксин може да се дължи на заразен с плесен фураж. Обикновено до появата й се стига при неправилно съхранение, когато влажността е висока и се получава запарване. Появяват се плесени, които провокират образуването на афлатоксин. След няколко дни ще се вземат нови проби от млякото и фуража. В случай, че резултатите се потвърдят, млякото ще бъде унищожено. Тази мярка се предприема и в момента. Не искаме да рискуваме”, коментира директорът на Областната дирекция по безопасност на храните.
Фермата, в която е установено повишено съдържание на афлатоксин, е с 20 животни. В останалите ферми в област Видин проблем няма, увери д-р Боян Цолов.