1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Изследват мляко от видинска ферма заради съмнение за повишена концентрация на афлатоксин

Изследват мляко от видинска ферма заради съмнение за повишена концентрация на афлатоксин

При максимално допустима концентрация 0,05 милиграм-процента са отчетени 0,062

Съмнение за повишена концентрация на афлатоксин има за една ферма във Видинска област. Това каза д-р Боян Цолов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, цитиран от Радио “Фокус”.

Той добави, че при максимално допустима концентрация 0,05 милиграм-процента са отчетени 0,062. Това е абсолютно незначително, коментира д-р Цолов. Нова проба мляко ще бъде изследвана и след това ще се установи има ли проблем, или не.

„Засега мляко не се предава, сменени са фуражите, с които се хранят животните, и искаме да видим при повторната проба какви ще са резултатите”, заяви д-р Цолов. Повишената концентрация на афлатоксин може да се дължи на заразен с плесен фураж. Обикновено до появата й се стига при неправилно съхранение, когато влажността е висока и се получава запарване. Появяват се плесени, които провокират образуването на афлатоксин. След няколко дни ще се вземат нови проби от млякото и фуража. В случай, че резултатите се потвърдят, млякото ще бъде унищожено. Тази мярка се предприема и в момента. Не искаме да рискуваме”, коментира директорът на Областната дирекция по безопасност на храните.

Фермата, в която е установено повишено съдържание на афлатоксин, е с 20 животни. В останалите ферми в област Видин проблем няма, увери д-р Боян Цолов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.