1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. "Капитал Daily": Част от хранителните помощи за бедни са с по-високи цени от тази на пазара

"Капитал Daily": Част от хранителните помощи за бедни са с по-високи цени от тази на пазара

ЕС отпусна повече средства за нуждаещите се тази година заради кризата

Няколко дни преди да започне раздаването на втория транш от хранителните помощи за бедни, стана ясно, че част от продуктите, които ще получат те са с по-високи цени от тази на пазара, съобщи "Капитал Daily". Освен това беше потвърдена информацията, че девет от 15 позиции в търговете са спечелени от една и съща фирма - пловдивската ЕТ "Фантастика-95-Георги Цанков".

Тази година заради кризата Европейският съюз отпусна повече средства за хранителни помощи за нуждаещи се, като за България сумата е 42 млн. лв. – петкратно по-голяма спрямо миналата година. За разлика от предишните кампании включените в списъците на нуждаещите се около 308 хил. души получават продуктите на два вместо на четири транша. Първият беше през септември, а вторият предстои на 24 октомври.

Според ръководството на фонда, който организира поръчките, ЕТ "Фантастика-95-Георги Цанков" е спечелила пет от търговете с най-ниска цена, а за четири позиции е избрана за победител след оттеглянето на класирания на първо място кандидат. Такъв е случаят с офертите за захар, олио, конфитюр и кафе.

В описанието на провежданите от Държавен фонд "Земеделие" търгове за различните продукти изрично пише, че офертите трябва да са за максимално количество стоки на минимални цени, което не се потвърждава от документите.

Избраната първоначално за доставка на първите три продукта "Кестрел фууд" е предлагала продуктите най-евтино, но след като се е отказала и от трите участия, победител с цени, по-високи от средните пазарни без ДДС, се е оказала пловдивската фирма.

За килограм обикновени вафли във втория транш, например, справката показа, че по цени на едро на тържищата струва 4.30 лв., а поръчката е направена за 5.99 лв. без ДДС. Подобен е и случаят с кафе "Инка", което ще бъде доставено на цена от близо 20 лв. на килограм без ДДС. За сравнение, в магазините пакет от 150 г "Инка" се продава за 1.50 лв., а цената, с която доставчикът е спечелил позицията, е сравнима с тази на марки кафе като "Якобс" и "Чибо".

От Фонд "Земеделие" разпространиха съобщение, в което посочиха, че общата стойност на договорените хранителни продукти от програмата е с 6 млн. лв. по-ниска от средните им пазарни цени на едро.

"Обстоятелствата, свързани с по-високите цени на посочените три продукта, са констатирани от ДФ "Земеделие" още в самото начало", посочиха от институцията, като обясниха, че при отказ от тяхна страна да сключат договорите е имало опасност спечелилият да съди фонда, а заради забавянето - да се изгубят пари за помощи от ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.