1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Китай ще забрани употребата на скари на открито

Китай ще забрани употребата на скари на открито

Най-големите потърпевши от мярката ще са откритите хранителни заведения в града

Китай ще забрани употребата на скари на открито от първи май в опит да ограничи замърсяването в Пекин, съобщи "Ройтерс". Най-големите потърпевши от мярката ще са откритите хранителни заведения в града.

В горещите лета много от жителите на Пекин се събират на маси по улиците, пият бира и ядат приготвена на улицата храна, което вече ще е невъзможно. Целта на новите правила, които ще повлияят и на заведенията, които продават студени ястия е да се подобри контролът на качеството на храната и да се намали смогът в града, пише "Дневник".

Популярни ястия като салата от чесън и краставици и охладено тофу вече няма да се продават открито. Заведенията, които продават агнешко, телешко, пилешки крила и зеленчуци ще трябва да преместят скарите си на закрито.

Годините на бурен икономически растеж нанесоха много щети на околната среда в Китай и замърсяването е една от основните заплахи за населението на страната. По тази причина един от основните приоритети на китайското управление  е контролът на замърсяването.

Страната има и сериозни проблеми в областта на контрола на качеството на храната, има случаи на замърсен с кадмий ориз и продължителна употреба на едно и също олио, които водят до значителни здравословни проблеми.

Ръководителят на службата по международни въпроси в Пекин понесе значителни критики след като заяви, че китайският метод на пържене допринася за замърсяването на въздуха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.