1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Клането на едри преживни животни ще се осъществява в общински кланици, лицензирани частни обекти или мобилни кланици

Клането на едри преживни животни ще се осъществява в общински кланици, лицензирани частни обекти или мобилни кланици

Това предвиждат промени в Закона за храните

Промените в Закона за храните предвиждат забрана за клането на едри преживни животни (крави и телета) за лична консумация в задните дворове на стопаните. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на общественото обсъждане на поправките в Закона за храните с браншовите организации. Той допълни, че забраната няма да се отнася за свине, агнета, овце, кози, ярета и кокошки. Клането на едри преживни животни ще трябва да се осъществява в общински кланици, лицензирани частни обекти или мобилни кланици.

„Традицията да се колят едри животни в задния двор води до рискове и те трябва да бъдат отстранени от ветеринар, за да не бъдат допуснати болести, като луда крава например, посочи министър Найденов.

Той каза, че изискването е на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители” на Европейската комисия и за него настоява еврокомисарят по здравеопазване Тонио Борг. „За целта има екшън план до края на март проблемът да бъде решен. В противен случай ЕК може да повдигне процедура за санкция на България и да й наложи глоба”, допълни министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.