1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Коалиция ще се бори срещу тютюневия дим

Коалиция ще се бори срещу тютюневия дим

Тя ще координира действия и кампании, за да остане в сила на пълната забрана за пушене на закрити обществени места

Осемнайсет неправителствени организации и гражданската инициатива "Без дим" сформираха Коалиция за живот без тютюнев дим, съобщиха инициаторите, информира dnevnik.bg. През февруари управляващите от ГЕРБ обявиха намерението си да смекчат пълната забрана на пушенето на обществени места, която трябваше да влезе в сила на 1 юни.

Коалицията ще координира действия и кампании, за да остане в сила на пълната забрана за пушене на закрити обществени места и да се прилагат законите в България. Тя ще търси контакти с народни представители, държавни и международни институции и Европейския съюз."Подкрепяме смелото решение на Кюстендил да забрани пушенето на обществени места и се надяваме държавата да го последва", коментира Недялко Ташев от Фондация за борба с рака. От Коалицията подкрепят идеята да предизвикат министър-председателя Бойко Борисов за надтичване за здраве. Надпреварата ще се състои в събота, 10 април, от 12.00 ч., при езерото Ариана в Борисовата градина.

В коалицията за живот без тютюнев дим се включиха: АББА – Асоциация на българите боледуващи от астма и други белодробни заболявания, Асоциация "Родители", Асоциацията на студентите медици в България – София, Асоциация "Солидарност, БЧК – Български младежки червен кръст, Българска асоциация за защита правата на пациентите, Граждани без дим, Дружество на кардиолозите, Международен институт за здравеопазване и здравно осигуряване, Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания, Национална мрежа за децата, Национална пациентска организация, Сдружение «Българска национална асоциация на потребителите», Фондация "България, младежка превенция", Фондация "Грижа за здравето", Фондация "Имеон Балкани", Фондация за борба с рака и Фондация "За хората".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.