1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Комисията по околна среда на ЕП търси определение за „новите храни“

Комисията по околна среда на ЕП търси определение за „новите храни“

В понятието „нови храни“ се включват и продукти, получени в резултат на нови способи на производство

Комисията по околна среда на ЕП ще разгледа проект за законодателен акт, даващ определение за т.нар. нови храни и регулиращ процеса на одобрение. Предложеният текст заменя спорен предходен проект, по който не бе достигнато съгласие на европейско ниво.

През 2008 г. Европейската комисия направи предложение за промени в съществуващото европейско законодателство за новите храни. Текстовете за продуктите от месо на клонирани животни обаче се оказаха твърде противоречиви и Парламентът и Съветът не можаха да постигнат съгласие.

Сегашното предложение изключва от обхвата си клонираните животни, но засяга екзотични храни като Tetragonia Tetragonoides (вид спанак), сок от нони (Morinda citrifolia) или семена от чиа (Salvia hispanica). Доскоро всички те бяха непознати на европейския пазар, но промените във вкусовете и очакванията на потребителите повишават популярността им. Целта на европейското законодателство е да се гарантира, че такива храни не представляват заплаха за здравето на хората.

Освен това в понятието „нови храни“ се включват и продукти, получени в резултат на нови способи на производство. Законодателният акт се стреми да регулира защитата на правата на интелектуална собственост върху такива продукти и да облекчи процеса на одобрението им, без това да намалява защитата на потребителите.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.