1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Конкурс ще търси най-вкусния хранителен продукт от лимец

Конкурс ще търси най-вкусния хранителен продукт от лимец

Кандидатите трябва да приложат от три до пет снимки на приготвеното от тях

Конкурс ще търси най-интересния, вкусен и уникален хранителен продукт от лимец, съобщиха от българо-холандския проект "Новото тракийско злато".

Лимецът е смятан за най-старата житна култура в България. Условията на конкурса предвиждат минимум 50 на сто от съдържанието на продукта да е от лимец с български произход. Кандидатите трябва да приложат от три до пет снимки на приготвеното от тях.

Всеки участник може да участва с до три предложения. Те трябва да бъдат изпратени на интернет адрес tepavicata@abv.bg или eincorn@abv.bg. Наградите за победителите са съответно позлатен клас от лимец, посребрен клас от лимец и уикенд за двама в къща за гости в Източните Родопи.

Срокът за подаване на предложенията е до 28 юли.  Победителите ще бъдат обявени на 29 юли по време на Фестивала на хляба, организиран в село Рабово.

Лимецът е една от най-старите храни на човечеството. Той е житно растение от сем. Poaceae род Triticum, с видово име Triticum monococcum. Лимецът е диплоиден вид на олющената пшеница, с твърда покривна люспа и плътно положени зърна. Култивираната форма се различава от дивата по това, че семената са по-големи и класовете остават цели при съзряването.

В област Силистра за пръв път у нас се отглежда древното зърно - на 10 декара край дуловското село Секулово. Засега лимецът се гледа само за семепроизводство. Проучват се възможностите за разширяване на производството, тъй като се оказва, че в Добруджа този сорт дава по-високи добиви.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.