1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Контролираме повече безопасността, отколкото качеството на храните

Контролираме повече безопасността, отколкото качеството на храните

Българинът консумира по 31 кг свинско месо средно на година

В рамките на Българския икономически форум при домакинството на “Нестле България” вчера (25.11.2010 г.) в НДК се проведе дискусия на тема “Качество и безопасност на храните” с участието на Мария Узунова, мениджър регулаторни и научни връзки на компанията, д-р Нелия Микушинска, началник сектор "Здравен контрол върху безопасността на храните" в Министерство на здравеопазването, д-р Венцеслава Тасева, директор на Дирекция "Здравеопазване на животните и безопасност на храните" в Министерство на земеделието и храните, шефът на дирекция ДВСК, Национална ветеринаромедицинска служба д-р Любомир Кулински, председателят на Асоциацията на месопрерабoтвателите в България Кирил Вътев.

Мариана Кукушева, шеф на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, която водеще дискусията, предупреди за тревожната статистика на ООН, че през 2011-та светът трябва да бъде подготвен за по-високи цени на хранителните суровини. Обосновката за това предупреждение идва в резултат на това, че с всяка изминала година намаляват количествата на засети площи на зърнени култури в страната и в целия свят за сметка на други култури, които увеличават своите площи, а те са захар, рапица, памук, соя и така нататък. “Темата за цени и качество при храните е взаимосвързана. Интересна тенденция в България е, че масово потребяваме храни с ниска цена, но темата качество остава извън полезрението на потребителите“, коментира Кукушева.

Шефът на дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните" към земеделското министерство д-р Венцислава Тасева пък обясни, че повече от 88% от населението у нас иска качествени храни. В тази връзка българските потребители подкрепят създаването на Агенцията по безопасност на храните, която по думите й трябва да заработи след 1-ви януари догодина. Следващата седмица се очаква парламентът да започне приемането на законодателните текстове за нея. Д-р Тасева призна и, че у нас законодателството и контролът акцентират повече върху безопасността, отколкото върху качеството на храните. Д-р Кулински посочи недостатъчния брой инспектори на ДВСК за пълноценен контрол спрямо броя на кланиците и месопреработвателните предприятия у нас, които трябва да се проверяват. Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев представи данни, според които българинът консумира 31,3 килограма свинско месо на година. Това нарежда страната ни на едно от последните места по потребление на свинско месо сред останалите страни-членки на ЕС. Рекордьор по консумация на свинско месо е Дания с повече от 78 килограма на човек годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.