1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Кулинарни дни със здравословни и биологични ястия от Източните Родопи

Кулинарни дни със здравословни и биологични ястия от Източните Родопи

Снимка:

Българско-холандският проект „Новото тракийско злато“ популяризира био- и месните продукти на региона

Българско-холандският проект „Новото тракийско злато“ с подкрепата и участието на Посолството на Кралство Холандия в България и „Соул кичън“ -София организират Дни на кулинарията с био- и местни продукти от Източните Родопи на 7, 8 и 9 юни. Те започнаха днес в София с представянето им от холандския шеф-готвач Ерик ван Велувен на дегустация в "Червената къща" на ул. „Любен Каравелов” и ще продължат в с. Горно поле, община Маджарово в „Дивата ферма” на Благовеста и Виколай Василиеви. В партньорство с български колеги от „Соул кичън“ холандският шеф-готвач Ерик ван Велувен направи презентации на собствената си дейност в Холандия. Той е страстен популяризатор на здравословната и биологичната кухня в кулинарния бизнес, който ръководи, и в ресторанта Редероорд близо до Арнем, където е шеф-готвач.

„Човек, който може да въодушевява другите, човек на идеите и  на действието, ориентиран към прагматичните решения” – така той определя себе си. И това се потвърди на дегустацията в София.

Предпочитанията към местните продукти, зачитането на производителите и уважението към гостите са водещи в работата му като предприемач. Към това се прибавя и умението да се вглеждаш в природата и да я цениш. Водещ в неговата работа е фокусът върху клиенти и гости, които споделят тези виждания, а не стремежът към бързи печалби. Решението да работи с биологични и биодинамични продукти е логична стъпка в неговото развитие. Ван Велувен е председател на фондация Good Food Alliance (Съюз за добра храна), член на борда на фондация De Proeftuinen за устойчиво лидерство, член на Биораад, консултативен орган за иновативно предприемачество, професор в Saxion college. Той е автор на кулинарните книги „Истинското сирене“, „Модерно готвене в Холандия“, „Вкусовете на 13-те месеца“ и др. Ерик има опит с проекти на национално и европейско ниво.

Енергичният Ерик ван Велувен заедно със своя екип готвачи подготви и демонстрира здравословни ястия, приготвени с биологични и източнородопски продукти, които бяха предложени за дегустация на гостите в „Червената къща”. Утре, 8 юни, той ще покаже уменията си в ресторант „Соул Кичън“ и в Холандското посолство в София, а после в „Дивата ферма“ в с. Горно поле. Сред поканените са дипломати, български готвачи, представители на кулинарни тв програми и издания, биопроизводители, почитатели на биологичната и здравословната кухня, собственици на къщи за гости в Източните Родопи, преподаватели и ученици от училища по обществено хранене и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.