1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мария Неделчева ще работи върху доклад относно съдържанието и критериите за качество на плодовите сокове

Мария Неделчева ще работи върху доклад относно съдържанието и критериите за качество на плодовите сокове

Снимка:

Пазарът на ЕС за плодови сокове представлява 10% от общата консумация на безалкохолни напитки

Евродепутатът Мария Неделчева беше избрана днес за докладчик на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони по предложението на Комисията за изменение на Директива 2001/112/ЕО на Съвета относно соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека.

 Настоящето предложение за директива, върху което ще работи българският евродепутат, има за цел да съгласува европейските норми с тези на международно ниво, като включи повече разпоредби от стандарта Codex Alimentarius, както и като вземе предвид Кодекса на практиките на AIJN. Стандартът CODEX Alimentarius определя фактори за качество и изисквания за етикетиране на плодови сокове и сходни продукти. Кодексът на практиките на AIJN служи като международен стандарт за саморегулиране в сектора на плодовите сокове и също като стандарта CODEX определя фактори за качество на плодовите сокове от концентрат.

Други съществени изменения, които са предвидени в предложението, са опростяването на разпоредбите относно разреждането на ароматите, заличаването на захарта от списъка на разрешените съставки и включването на доматите в списъка на плодовете, използвани за производството на плодови сокове.

Пазарът на Европейския съюз за плодови сокове представлява 10% от общата консумация на безалкохолни напитки. На европейския пазар за плодови сокове преобладава производството на плодови сокове от концентрат, което представлява цели 87,6% от целия пазар. Само 12,4% от плодовите сокове са произведени от изстискани плодове. На световния пазар на плодови сокове продуктът, с който се търгува в най-голям обем, е концентратът от плодове или концентриран плодов сок (предимно портокалов сок), който в по-голямата си част идва от Бразилия. Сокът от изстискани плодове, с който държавите членки на Европейския съюз се снабдяват, пристига главно от испанския пазар, но също така от Бразилия.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.