1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Минск и Москва в спор за качеството на млякото

Минск и Москва в спор за качеството на млякото

Леонид Заяц: "Москва явно вече не се нуждае от нашата помощ"

Беларус отхвърли обвиненията на Москва, че изнася нискокачествени млечни продукти за Русия. Според беларуския земеделски министър Леонид Заяц изявленията на московската фитосанитарна служба имали за цел да изтласкат продуктите на западната съседка от пазара.

Както вече съобщихме, Русия обвинява Беларус, че доставя млечни продукти с лошо качество. Друго руско обвинение гласи, че беларуски търговци внасят западноевропейски продукти, за които в Русия има забрана за внос, преопаковат ги и след това ги доставят като беларуски във Федерацията.

Заяц припомни споразумението между двете държави, според което Беларус може да внася суровини за преработка от трети страни, за да покрие собствените си нужди, след което да изнася готова продукция за Русия. След въвеждането на руското ембарго в рамките на няколко месеца Беларус е увеличила млечните си доставки за съседната страна с 37 процента. "Москва явно вече не се нуждае от нашата помощ", изтъкна Заяц. По думите му, според руския фитосанитарен контрол, млякото от Беларус не отговаряло на изискванията за съдържание на мазнини и белтъчини. Освен това Москва изказала съмнение, че Беларус е в състояние да произвежда толкова много млечни продукти, че да може да изнася над 790 хиляди тона за Русия за последните 11 месеца.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.