1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Млекопреработвателните фирми у нас не проявяват интерес към производството на кашкавал по БДС

Млекопреработвателните фирми у нас не проявяват интерес към производството на кашкавал по БДС

Процедурата за взимане на лиценз е много тежка и неработеща

Преди повече от година у нас влезе в сила стандартът за производство на кашкавал. Въпреки това до този момент нито една млекопреработвателна фирма не е проявила интерес да произвежда висококачествен продукт по БДС.

14 са фирмите придобили сертификат за производство на млечни продукти по Български държавен стандарт. От тях, нито една за производство на кашкавал.

"Процедурата за взимане на лиценз за производство под марката БДС е много тежка и за мен е неработеща. Просто тя отблъсква част от фирмите да защитят този стандарт", призна Симеон Присадашки - зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, цитиран от БНТ.

Според производители, ако кашкавалът е произведен по стандарт, това не означава, че ще се купува повече. Към момента дори нямало сериозен интерес към подобен асортимент. Съществува обаче практика да се обявява, че продуктът е приготвен от българско мляко, а в действителност суровината да е от чужбина.

"Качественото мляко в България не е достатъчно. Определено в страната ни фермерското мляко, мисля, че към днешна дата, е не повече от 60% от количеството на сурово мляко в България", поясни Симеон Присадашки.

Производителите все пак уверяват, че добрият вкус на продукта не се определя от стандартите, а от търсенето. Затова потребителите могат да се доверят единствено на вкуса и на джоба си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.