1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Млекопроизводителите ще могат да договарят колективно продажбата на сурово мляко към мандрите

Млекопроизводителите ще могат да договарят колективно продажбата на сурово мляко към мандрите

Това предвиждат промени в закона за общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС

Млекопроизводителите скоро ще могат да създават сдружения помежду си и по този начин да договарят колективно продажбата на сурово мляко към мандрите от името на техни членове. Това предвиждат промени в закона за общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, изготвени от земеделското министерство. Промените на практика ще транспонират разпоредби от няколко европейски регламента, които трябва да бъдат въведени преди 2015 г., когато ще отпадане т.нар. квотна система за производство на краве мляко. Законопроектът предвижда и писмените договори между производителите и преработвателите в млечния сектор да станат задължителни и да бъдат регистрирани във Фонд "Земеделие".  

Колективни договори

Промените в закона предвиждат на производителите от млечния сектор да бъде дадена възможност да създават сдружения. След като получат одобрение от земеделския министър, сдруженията ще могат да водят колективни преговори и да сключват договори за продажба изцяло или частично на продукцията на своите членове. Брюксел всъщност предвижда през новия програмен период до 2020 г. да даде възможност на фермери от няколко определени сектора да договарят колективно доставки на свои продукти, пише "Капитал Daily". Все още всички подробности не са ясни, но по неофициална информация това вероятно ще става на регионален принцип. Идеята е да се "подсилят" пазарните позиции на фермерите, които се смятат за най-уязвимото звено по веригата производител - прекупвач - търговец. Отделно от това през 2015 г. ще отпадне т.нар. квотна система за доставка на краве мляко, която в момента налагаше ограничения при производството и продажбите.

Административен регистър на всички договори

Писмените договори между производителите и преработвателите на мляко ще станат задължителни, като са предвидени санкции до 20 хил. лв. при липсата им, пише в законопроекта. Нещо повече - договорите ще трябва да бъдат регистрирани във Фонд "Земеделие" и ще могат да бъдат минимум шестмесечни, освен ако двете страни не се разберат за друг срок. В мотивите към законопроекта е записано, че на институцията ще й бъдат необходими около 300 хил. лв. годишно допълнителен бюджет, за да води въпросния регистър.

Идеята бе предложена още при кабинета "Борисов". Тогава и производители, и преработватели я одобриха с мотива, че така ще бъде намален сивият сектор. От бранша обаче имат притеснения дали новата регулация няма да накара фирмите да представят чувствителна търговска информация на Фонд "Земеделие". Този въпрос ще се изясни в подзаконовите разпоредби. И в момента заради квотната система доставките на краве мляко се регистрират във Фонда, но с промените в закона това ще важи за всички видове мляко.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.