1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Намален ДДС от 10% ще плащат заведенията за обществено хранене в Хърватия

Намален ДДС от 10% ще плащат заведенията за обществено хранене в Хърватия

Измененията в закона за данък добавена стойност са съгласувани с директивите на Европейския съюз

В Хърватия от вчера, 01 януари, влязоха в сила изменения в закона за данък добавена стойност, съгласувани с директивите на Европейския съюз и предвиждащи три различни степени на данъка - общ ДДС от 25% и два намалени от 10% и 5%, което е най-ниският ДДС, допускан от ЕС, предадоха БТА и агенция "Хина".

С най-ниския ДДС от 5% ще бъдат облагани стоки, които досега бяха освободени от този данък - хлябът, млякото, книгите, лекарствата, ортопедичните помагала и билетите за кино.

Намален ДДС от 10% ще плащат заведенията за обществено хранене за приготвяната от тях храна и продаваните безалкохолни напитки, вино и пиво. Според оценки на министерството на финансите въвеждането на 5-процентния ДДС ще увеличи приходите в държавния бюджет с около 1.3 милиарда куни (около 172 милиона евро).

Хърватският премиер Зоран Миланович отправи необичайно поздравление към сънародниците си, като им обеща новата година да бъде "по-добра, но не много", предаде Танюг.

"Благодаря за търпението през 2012 г. През 2013 ще бъде малко по-добре, но не много. Ще трябва да работим заедно, да се борим заедно, но и всеки да се бори за себе си", заяви премиерът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.