1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Недостигът на ресурси ще направи света по-уязвим на продоволствената несигурност

Недостигът на ресурси ще направи света по-уязвим на продоволствената несигурност

Това сочи доклад на ООН

Увеличаващото се с бързи темпове население, климатичните промени и замърсяването на земните и водните ресурси вероятно ще направят света по-уязвим на продоволствената несигурност и до 2050 г. ще затруднят изхранването на хората, сочи публикуван доклад на ООН, цитиран от Reuters.

До 2050 г. светът ще трябва да увеличи производството на зърно с 1 млрд. тона и да произвежда допълнително 200 млн. тона животински продукти на година, за да изхранва населението, което се очаква да достигне 9 млрд. души спрямо 7 млрд. в момента, сочат оценките на ООН. 

Интензивното земеделие от последните десетилетия помогна да бъдат изхранени милиони гладни хора, но то често влошаваше състоянието на земните и водните системи, от които зависи производството на храни, обяви днес Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН.

"Тези застрашени системи може просто да не бъдат в състояние да допринесат, както се очаква, за покриването на човешките нужди до 2050 г. Последиците от това за глада и бедността са неприемливи. Сега трябва да бъдат взети предпазни мерки", заяви генералният директор на ФАО Жак Диуф.

Една четвърт от земята е силно изтощена (деградирала), още 8% са умерено изхабени, а 36% са стабилни или леко изтощени и 10% се определят като подобряващи се, се посочва в доклада на ФАО "Състояние на световните земни и водни ресурси за прехрана и земеделие".

В момента близо 1 млрд. души са недохранени, като от тях 578 млн. са в Азия, а 239 млн. в Африка на юг от Сахара, посочва ФАО.

В развиващите се страни, дори ако земеделското производство се удвои до 2050 г., както и се очаква, за да се  прехранва светът, все още има опасност една пета от хората да бъдат недохранени, което се равнява на 370 млн. гладуващи, повечето от които ще бъдат в Африка и Азия, допълва БТА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.