1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Некачествени храни за източните членки на ЕС

Некачествени храни за източните членки на ЕС

Това показва изследване, направено от Словашката асоциация на потребителите

Водещи мултинационални компании за храни и напитки опаковат продукти с различно качество, предназначени за доставяне в различни европейски страни, под едно и също наименование. Това показва  изследване, направено от Словашката асоциация на потребителите, съобщи "ЮрАктив Словакия", предаде БТА.

Асоциацията е проверила избрани маркови храни, купени от супермаркети в осем страни членки на ЕС: Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България.

"Продуктите с по-ниско качество са били предназначени за така наречените нови страни членки на ЕС", заяви пред журналисти председателят на сдружението Милош Лауко при представянето на изследването. "Няма случай, в който продуктът с по-ниско качество да е пуснат на германския или австрийския пазар", отбеляза той.

Проверените продукти са напитки с марката "Кока-Кола" (Coca-Cola), шоколад "Милка" (Milka), черен и червен пипер на "Котани" (Kotanyi), разтворимо кафе "Нескафе голд" (Nescafe Gold), кафе на зърна "Якобс крьонунг" (Jacobs Kroеnung) и кафе "Чибо еспресо" (Tchibo Espresso).

Всички те са изследвани в лаборатории, акредитирани от словашкия Национален институт по ветеринарна медицина и безопасност на храните.

Оказва се, че качеството на всички взети проби е сходно само при шоколада "Милка". При пипера "Котани" обаче са отчетени най-големи несъответствия между отделните страни, посочва "ЮрАктив Словакия".

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Етикети храни, етикети, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.