1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Необходимо е ново законодателство за етикетите на храните

Необходимо е ново законодателство за етикетите на храните

Това обявиха европейските депутати по време на пленарната сесия на парламента

Задължителните етикети на селскостопанските продукти ще дадат на потребителите повече информация относно качеството на храните и могат да повишат конкурентоспособността на фермерите. Това обявиха европейските депутати по време на пленарната сесия на парламента. Защитата на географските индикатори на Европейския съюз (ЕС) и традиционните специалитети също може да подобри качеството на храните. По тази причина от ЕП препоръчват законодателство в тази област.

Плановете за политика на ЕС по отношение на качеството на храните, носещи добавена стойност за икономиката на европейските региони, са записани в резолюция на ЕП. Тази резолюция кореспондира с консултациите на ЕК относно качеството на храните и като цяло с широкия дебат, започнат в парламента за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Евродепутатите се обединиха около идеята, че трябва да бъдат запазени сегашната система на географски индикатори и двата основни инструмента -  защитен произход и защитен географски индикатор. За повече яснота за потребителите на етикетите на пресните продукти трябва ясно да бъде обявена страната на произход. Това трябва да стане без излишни разходи и без търсене на алтернативи на традиционните етикети, като баркодове или уебсайтове, коментират от ЕП.

Допълнителната информация трябва да бъде давана доброволно, за да бъдат избегнати претрупаните етикети, които допълнително затрудняват потребителите. Европейските депутати поставиха и въпроса за проучване относно създаването на нови информационни инструменти, сред които и ново лого за качество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.