1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нов европейски регламент забранява слагането на соя в каймата

Нов европейски регламент забранява слагането на соя в каймата

Храните с етикет "мляно месо" или "кайма" ще съдържат само обезкостено месо с до 1% сол

Нов европейски регламент, който влиза в сила на 1 януари 2014, забранява слагането на соя в каймата. Храните с етикет "мляно месо" или "кайма" ще съдържат само чист продукт, без соя, консерванти и други добавки. Те ще съдържат само обезкостено месо с до 1% сол, пише "Стандарт".

Върху етикетите им ще трябва да бъде упоменато, че съдържанието не е готово за консумация, а трябва предварително да се сготви. Според земеделското министерство "мляно месо" и "кайма" са наименование на един и същ продукт, затова всички правила от регламента важат и за опаковките с кайма. На етикета трябва да има информация и за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините.

Ако някоя държава от ЕС иска да разреши производителите й да предлагат по-мазен продукт, трябва да регистрира собствена марка, отговаряща на тези критерии. Изискванията се отнасят само за чистото мляно месо, а не за месните заготовки, уточни д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателите в България. Така в суровите кебапчета и кюфтета ще може да се съдържат всякакви допълнителни добавки, които обаче трябва да бъдат отбелязани на етикетите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.