1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Новият Закон за виното хармонизира в нашето законодателство европейските регламенти

Новият Закон за виното хармонизира в нашето законодателство европейските регламенти

Това заяви инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на ИАЛВ

Чрез новия Закон за виното въвеждаме редица облекчения за бизнеса, за да падне административната тежест и да могат да си гледат спокойно технологичната част – направата на хубавите вина. Това каза в интервю за агенция „Фокус” инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Старият закон за виното беше създаден през 1999 г. и вече беше морално остарял, имаше редица поправки, правени през годините по него, посочи той. „Чрез новия Закон за виното хармонизираме в нашето законодателство европейските регламенти, които трябва да спазваме като изискване. Има ред промени, които облекчават ситуацията по отношение на преработката на грозде във вино. Регламентираме точно какво е вино, точно колко са видовете вино. Даваме равен конкурентен старт на абсолютно всички производители, а вече който произведе по-високо качество и се хареса на консуматорите, ще продаде повече”, каза Красимир Коев.

По новите изисквания, както гласят и европейските регламенти, видовете вино са: вино със защитено наименование за произход, вино със защитено географско указание, сортови вина.

„Хората ще могат абсолютно спокойно да закупуват това, което е написано на етикета, и да го консумират, без да се притесняват за здравословното си състояние”, бе категоричен Красимир Коев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.