1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Обединени земеделци: Не е решен въпросът с ясното етикетиране на ГМО

Обединени земеделци: Не е решен въпросът с ясното етикетиране на ГМО

Законът изисква върху 25% от опаковката да е обозначено съдържанието на ГМО, припомниха от партията

Въпросът с ясното етикетиране на ГМО у нас не е решен, алармираха на пресконференция вчера, 5 декември, от ПП Обединени земеделци. “Категорично сме против приетата в парламента на второ четене поправка в Закона за фуражите”, заяви председателят на партията Петя Ставрева.

С направеното тихомълком изменение, при което едно „и“ бе заменено с „или“, се дава възможност да отпадне задължителното етикетиране за наличие на ГМО във фуражите.  ПП Обединени земеделци призоваха президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху рестриктивната поправка. Смятаме, че това е правилният начин, а не гафът да се замазва в преходните и заключителни разпоредби на други закони, коментира Петя Ставрева.

Тя припомни реакцията на ПП Обединени земеделци през  януари 2010 г., когато правителството предложи промени в закона за ГМО, който предвиждаха такова либерализиране. “И тогава, и сега смятаме, че промените в законодателството по отношение на ГМО трябва да са предшествани от широка обществена дискусия”, подчерта Ставрева.

Остава нерешен въпросът с ясното етикетиране на ГМО, когато то е налично в състава на даден продукт. Това на практика лишава потребителите от правото им на информиран избор, заявиха от Обединени земеделци.

“Според текстовете на Закона за храните и Закона за ГМО при наличие на ГМО субстанции върху 25% от опаковката трябва да бъде обозначено съдържанието на ГМО. Пропуск в нормативната уредба отваря вратичка за заобикаляне на това изискване, защото то не е залегнало в Наредбата за изискванията за етикетирането на храните. Логичният въпрос е дали това е случаен пропуск!”, коментира Петя Ставрева.

Тя е категорична, че българското общество трябва да има  информиран избор и да знае какво консумира. На практика обаче се оказа, че шумно рекламираните стандарти за качество на произведената продукция у нас не постигат желания ефект – българските граждани да консумират по-добри храни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.