1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ОДБХ-Пловдив е проверила 280 обекта за сладолед

ОДБХ-Пловдив е проверила 280 обекта за сладолед

Съставени са общо 47 предписания и 30 акта за административни нарушения от различен характер

Над 1100 са проверките, които са извършени от Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив, предаде Дарик. Между 25 май и 27 юли са проверени 859 обекта, свързани с производството, съхранението и търговията на месо и месни продукти и 280 - за сладолед. Съставени са общо 47 предписания и 30 акта за административни нарушения от различен характер.

В 854 обекта от търговската мрежа и общественото хранене, свързани с продажбата на месни продукти са констатирани 71 нарушения. Съставени са 42 предписания и 29 акта за административни нарушения.

При анализ на взетите проби от птиче месо в 5 месодобивни предприятия на територията на Пловдивска област не са констатирани несъответствия между установеното водно съдържание съобразно метода на охлаждане и посочените допустими проценти водно съдържание на етикета.

Най-честите нарушения, за които се издават актове са неправилно температурно съхранение на храните от животински произход, самоволно разширяване на асортимента, неводене на системите за самоконтрол или непълна информация в търговския дневник на съответния продукт. Сред провиненията на търговците е и неправилното етикетиране на храните.

От областната дирекция обясняват, че честа практика е издаването на предписания, тъй като нарушенията не са твърде сериозни, за да се предприеме крайното решение за затваряне на търговските обекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.