Съставени са общо 47 предписания и 30 акта за административни нарушения от различен характер
Над 1100 са проверките, които са извършени от Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив, предаде Дарик. Между 25 май и 27 юли са проверени 859 обекта, свързани с производството, съхранението и търговията на месо и месни продукти и 280 - за сладолед. Съставени са общо 47 предписания и 30 акта за административни нарушения от различен характер.
В 854 обекта от търговската мрежа и общественото хранене, свързани с продажбата на месни продукти са констатирани 71 нарушения. Съставени са 42 предписания и 29 акта за административни нарушения.
При анализ на взетите проби от птиче месо в 5 месодобивни предприятия на територията на Пловдивска област не са констатирани несъответствия между установеното водно съдържание съобразно метода на охлаждане и посочените допустими проценти водно съдържание на етикета.
Най-честите нарушения, за които се издават актове са неправилно температурно съхранение на храните от животински произход, самоволно разширяване на асортимента, неводене на системите за самоконтрол или непълна информация в търговския дневник на съответния продукт. Сред провиненията на търговците е и неправилното етикетиране на храните.
От областната дирекция обясняват, че честа практика е издаването на предписания, тъй като нарушенията не са твърде сериозни, за да се предприеме крайното решение за затваряне на търговските обекти.