1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Оферти за новата поръчка за доставка на храни за бедни хора, обявена от ДФЗ, се приемат до 25 март

Оферти за новата поръчка за доставка на храни за бедни хора, обявена от ДФЗ, се приемат до 25 март

Снимка:

Към изискванията тази година е добавен документ за качество, с който да се потвърди годността на продуктите

Нова поръчка за доставка на храни за бедни хора е обявил Държавен фонд "Земеделие", условията по която не гарантират, че скандалите от предишната ще бъдат избегнати, съобщава "Капитал Daily". Преди няколко месеца в партиди боб бяха открити гъгрици, а доставните цени на стоките бяха завишени.

Сегашните условия предвиждат цялата храна да се купи наведнъж, а не в няколко търга през месеци, а кандидатите ще подават документи за всеки отделен продукт. Отпуснатите тази година пари от ЕС са 18 млн. лв., което е с 3 млн. лв. по-малко от сумата през миналата година. В поръчката са обявени и доста спешни срокове - оферти се приемат до 25 март, а процедурата е обявена на 28 февруари.

От поръчката тази година отпада кафето "Инка", което предишния път бе доставено на бедните за над 20 лв. за кг, липсва и нишестето. Сега Фонд "Земеделие" е обявил търг за пшенично брашно, олио, ориз, захар, сухари, бисквити и трайни сладкарски изделия, макаронени изделия, конфитюр, леща, фасул, картофено пюре на прах и мед. Общата сума, която ще бъде платена за тях, е близо 35.6 млн. лв. без ДДС. Част от средствата са предвидени за транспортни разходи.

Предложенията кои храни да бъдат включени са на Българския червен кръст, който по традиция определя пакетите на базата анкета сред хора, които биха взели помощ от програмата. И този път се изисква доставката на максимално количество храна за определената сума. При предишния търг доста от храните са доставени на цени, по-високи от тези, на които могат да се купят в търговската мрежа, сочи проверка на "Капитал Daily". Към изискванията тази година е добавен документ за качество, издаден от лаборатория, с който да се потвърди годността на продуктите.

Миналата година пълният с гъгрици фасул, който служители на БЧК намериха в складовете, имаше сертификат за "първо" качество, даден на доставчика ЕТ "Георги Цанков-Фантастика 95" (фирмата, която редовно печели голяма част от поръчките) от фирмата ЧЕХ ООД - Велико Търново. Заради отказаната информация и от ЧЕХ, и от ДФ "Земеделие" остана неизяснено дали великотърновската фирма разполага и с лаборатория за целта. Издаването на този фалшив сертификат завърши без наказание. За тази година Георги Цанков все още обмислял дали да участва в търговете, но нямало да бъде за доставка на боб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.