1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ООН: Хранителните компании подлагат на риск общественото здраве заради преследването на печалба

ООН: Хранителните компании подлагат на риск общественото здраве заради преследването на печалба

Снимка:

В Ню Йорк се проведе годишното Общо събрание на организацията, посветено на неинфекциозните заболявания

Компаниите от хранително-преработвателната промишленост подлагат на риск общественото здраве заради преследването на печалба. Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун вчера, 19 септември, на конференция, посветена на неинфекциозните заболявания, съобщават Франс прес и БТА.

Генералният секретар на ООН призова държавните и правителствени ръководители, събрали се в Ню Йорк за годишното Общо събрание на ООН, да участват в кампании за превенция на тези болести, благоприятствани от прекомерната консумация на сол, захар и мазнини, но се обърна директно и към фирмите от хранително-вкусовия отрасъл.

„Всеизвестна е позорната история на някои представители на бранша, които пренебрегват науката, а понякога и собствените си изследвания, и така подлагат общественото здраве на риск в името на печалбата си“, каза генералният секретар.

Директорката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан на свой ред осъди вредите, които нанася тютюнопушенето, наред със злоупотребата със солта, ненаситените мазнини и захарта.

„Призоваваме за промяна в начина на живот и стриктни правила за тютюнопушенето. Този форум трябва да събуди управляващите на най-високо равнище. Настъплението на неинфекциозните болести по света е предизвестено бедствие“, отбеляза тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.