ООН: Насекомите са храната на бъдещето

Снимка:

Инсектите са „хранителни, с високо съдържание на протеини, мазнини и минерали”

Бръмбарите, гъсениците и осите биха могли да се превърнат в задължителна добавка към менюто на милиарди хора по света и да се използват за храна на добитък. Това се посочва в доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), цитиран от АФП, който призовава към допълнителни инвестиции в отглеждането на годни за храна насекоми.

„Един от многото начини да се справим с несигурността на храните и изхранването е посредством отглеждането на годни за храна насекоми”, се казва в доклада, който подчертава, че инсектите са „хранителни, с високо съдържание на протеини, мазнини и минерали”.

Авторите на доклада признават, че „потребителското отвращение остава една от основните пречки пред приемането на инсектите като достойни източници на протеини в мнозинството от западните държави”.

В документа се изразява мнение, че хранително-вкусовата индустрия може да помогне за „подобряване на статута на насекомите”, като ги включи в нови рецепти и менюта на ресторанти.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.