1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ООН призна достъпа до чиста питейна вода и санитарни съоръжения за човешко право

ООН призна достъпа до чиста питейна вода и санитарни съоръжения за човешко право

Над 2,6 милиарда не разполагат с основни санитарни съоръжения

Общото събрание на ООН призна достъпа до чиста питейна вода и санитарни съоръжения за човешко право, предадоха световните агенции. След повече от 15 години дебати по въпроса, 122 държави гласуваха за резолюцията, съставена от Боливия, докато 41 се въздържаха.

В текста се заявява, че "правото на чиста и качествена питейна вода и санитарни съоръжения е човешко право от съществено значение за пълноценния живот".

В резолюцията се подчертава фактът, че 884 милиона души по света нямат достъп до качествена питейна вода и над 2,6 милиарда не разполагат с основни санитарни съоръжения.

В документа се изтъква също, че около два милиона души, повечето малки деца, умират всяка година от болести, причинени от негодна за пиене вода и липсата на санитарни инсталации.

Припомня се и обещанието, дадено от световните ръководители през 2000 г. в рамките на целите на хилядолетието, до 2015 г. да бъде намален наполовина броят на хората, които нямат достъп до вода за пиене и до санитарни съоръжения, предаде БТА.

ООН призова държавите и международните организации да отделят финансова помощ и да предоставят технологии на развиващите се  страни, за да увеличат усилията за осигуряване на всички на  чиста и достъпна, включително по цена, вода за пиене и санитарни съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.