1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ООН: Световната продоволствена криза от 2007-2008 г. може да се повтори

ООН: Световната продоволствена криза от 2007-2008 г. може да се повтори

Снимка:

Организацията призова световните лидери да предприемат спешни мерки

ООН предупреди, че световната продоволствена криза от 2007-2008 г. може да се повтори и призова световните лидери да предприемат спешни мерки, за да предотвратят катастрофа, която ще засегне десетки милиона души, предаде АФП.

„Настоящата ситуация на световните пазари на храните, характеризирана от резки увеличения на цените при царевицата, пшеницата и соята, интензифицира опасенията относно повторение на световната продоволствена криза от 2007-2008 г.”, гласи изявление на агенциите по храните на ООН.

„Бързото и координирано международно действие обаче може да предотврати това. Ние трябва да действаме спешно, за да предотвратим тези шокове в цените да се превърнат в катастрофа, която да засегне десетки милиони души през следващите месеци,” гласи още изявлението.

Има опасения, че сушата в САЩ, тласнала цените на пшеницата до рекордно високи нива, може да причини нова криза, като тази от 2007-2008 г., при която бяха засегнати над един милиард души.

В изявлението, разпространено от базираната в Рим Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ), агенциите подчертават, че лидерите трябва да работят както по въпроса за високите цени на храните, така и по въпроса за начина, по който се произвежда и консумира храната.

 

Етикети храни, ООН, криза, ОПЗ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.