1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. От днес логото на ЕС за биологични продукти става задължително

От днес логото на ЕС за биологични продукти става задължително

Около 5% от всички земеделски площи в Съюза и над 2% от стопанствата са сертифицирани като биологични

Логото на Европейския съюз за биологичните продукти от днес, 1 юли 2012 г., става задължително за всички предварително пакетирани биологични хранителни продукти, произведени в държавите от ЕС и отговарящи на необходимите стандарти, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. За неопакованите и вносните биологични продукти логото ще бъде незадължително. Запазва се и възможността да се поставят и частни, регионални или национални знаци наред със знака на ЕС.

Логото на ЕС за биологичните продукти, познато като „европейски лист”, е въведено на 1 юли 2010 г., но за да се улеснят операторите в адаптацията им към новите правила и за да се избегне безсмисленото изхвърляне на съществуващите опаковки, бе разрешен двегодишен преходен период, преди то да стане задължително за всички продукти. Наред с логото в близост трябва да фигурира кодът на контролния орган и мястото на производство на земеделските суровини.

През последните години се наблюдава постоянно нарастване на потреблението на биологични продукти в ЕС, като в момента техният пазарен дял в Съюза е около 2%. Производството също се е увеличило значително през изминалото десетилетие — днес около 5% от всички земеделски площи в Съюза и над 2% от стопанствата (повече от 200 000 ферми) са сертифицирани като биологични. В България през 2011 г. биологичното производство бележи ръст и следва световните тенденции на нарастване на площите и производството, което се дължи на засилено търсене на продукцията на световния и европейския пазар. През 2011 г. площите в система на контрол у нас (площи в преход и площи, преминали преходния период - 26 622 ха) са нараснали с около 3,80% спрямо 2010 г.

На политическо равнище в ЕС през тази година бе сключено споразумение за правилата относно „биологичното вино“, които влизат в сила на 1 август. През февруари ЕС подписа споразумение със Съединените американски щати за еквивалентност при биологичните продукти, което ще намали бюрократичните разходи за производителите им в ЕС и САЩ. През май Комисията представи доклад за съществуващите регулаторни мерки при биологичното производство, чиято цел е да провокира междуинституционален дебат с всички заинтересовани страни и така да поощри проучването на нови възможности за усъвършенстване на политическите инструменти на ЕС в областта на биологичното производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.