1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Отношението към яденето на месо в САЩ се променя

Отношението към яденето на месо в САЩ се променя

Все повече хора намаляват консумацията му заради екологични или морални съображения

Яденето на месо излиза от мода в САЩ, сочи проучване на американското министерство на земеделието. На базата на тенденцията от последните десетилетия, авторите прогнозират, че консумацията на месо в страната тази година ще бъде с 12.2% по-ниска в сравнение с 2007 г. 

Причината не е само в слабата икономика, тъй като потреблението на говеждо например устойчиво спада вече повече от 20 години. Пилешкото и свинското пък се търсят все по-слабо от 2007 насам, пише "Дневник".

Авторите на проучването обясняват резултатите с нарастващите цени на месото. С покачването на жизнения стандарт в Китай и Индия расте и консумацията на месо в тези страни. Това пък стимулира износа му от САЩ и вдига цените му в страната. Етанолът също има заслуга за тази тенденция, смятат авторите на проучването. Американските фермери насочват все повече от добивите си към производството на горива, което оскъпява продукцията им, а с нея и месото.

Но може би най-важната причина е, че отношението към яденето на месо се променя. Все повече хора намаляват консумацията му заради екологични или морални съображения. Трябва да се отчете също и застаряването на населението. Проучването показва, че с напредването на възрастта си поколението на следвоенния демографски бум яде все по-малко месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.