1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Отрицателни са пробите за ешерихия коли на пресни зеленчуци от ЕС у нас

Отрицателни са пробите за ешерихия коли на пресни зеленчуци от ЕС у нас

Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните

Отрицателни са пробите за наличие на ешерихия коли в продукти с произход Европейски съюз, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Като превантивна мярка бяха взети проби за наличие на бактерията ешерихия коли от салата айсберг, праскови, портокали, подправка селари, домати и домати чери с произход Испания, салата айсберг от Холандия и чушки севрия от Гърция. Всички взети проби са отрицателни за наличие на бактерията ешерихия коли.

След постъпване на нотификация по системата за бързо информиране за опасни храни и фуражи агенцията по храните разпореди проверки за наличие на краставици с произход Испания в България. Такива партиди не са открити у нас. Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че България не може еднолично да реши налагане на ограничение за внос на краставици. Ако бъде взета такава мярка, допълни министърът, тя ще бъде на база решение на Европейската комисия.

Миналата седмица Европейската комисия обяви тревога след като заразени с ешерихия коли краставици доведоха до смъртта на хора в Германия. Заразата плъзна из Европа. За подозрителни случаи като тези във Федералната република бе съобщено и във Франция, Великобритания, Австрия, Холандия, Дания и Швеция. Говорител на Европейската комисия съобщи, че краставиците с ешерихия коли идват от два парника в Испания, водата и почвата на които се изследват, за да се установи дали те са източникът на заразата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.