1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Парламентът прие закона на Агенцията за безопасност на храните

Парламентът прие закона на Агенцията за безопасност на храните

Тя ще е независим орган за оценка на риска в хранителната верига

Народното събрание прие със закон създаването на Българската агенция за безопасност и контрол на храните. Очаква се тя да заработи от февруари тази година. Агенцията ще обединява Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба по зърното и фуражите, Националната служба за растителна защита и регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве.

Според закона агенцията ще е независим орган за оценка на риска в хранителната верига. В нея ще се извършва и лабораторния контрол при въвеждането на държавни стандарти за различните групи хранителни продукти, като „Стара планина” при саламите и каймата и стандартът за кисело мляко. Очаква се да бъдат създадени и стандарти за хлебните изделия и други месни продукти.

“Не бих я определила като мегаагенция. Напротив, за първи път има политическа воля да се създаде единен орган на управлението по контрола на безопасността на храните по цялата верига, като в тази агенция се обединяват и сега съществуващи структури, но трябва да отчетем и че в момента различни видове контролни функции са разпределени между различни агенции, част от тези агенции, правомощия се дублират, всичко това съответно влияе и върху операторите в съответния бизнес или сектор“, каза председателката за земеделската комисия в парламента Десислава Танева. Тя допълни, че на база на сега съществуващия състав във всички структури, които се обединяват в агенцията по безопасност на храните в новата агенция персоналът ще бъде с около 10 процента по-малко. Тоест с повишаване на ефективността върху контрола, ние ще оптимизираме и персонала, обясни тя.

Съгласно приетия закон министърът на земеделието трябва да предложи на премиера шеф на агенцията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.