1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пламен Моллов, БАБХ: Време е да бъде написан нов Закон за храните

Пламен Моллов, БАБХ: Време е да бъде написан нов Закон за храните

Снимка:

Настоящата правна рамка е морално остаряла

Време е да бъде написан нов Закон за храните, който да съответства на европейското законодателство. За това призова изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов, цитиран от в. "Новинар".

Според него настоящата правна рамка е морално остаряла и на практика не отговаря на европейските норми в сектора. Експерти от Министерството на земеделието и храните вече работят по проекта за нов закон.

Моллов е убеден, че законът трябва да е рамков и да съдържа няколко основни раздела, групирани според европейските регламенти.

С подзаконовите актове трябва да бъдат детайлно разписани изискванията към всеки сектор и гаранциите за потребителя – например да има различни наредби за биологичното производство, за ГМО и др., смята шефът на БАБХ.

Той е на мнение, че условията за производство, търговия и предлагане на храни трябва да бъдат разписани много по-ясно. Моллов подчерта, че в момента изискванията за тези дейности не са описани достатъчно добре. В бъдещия закон трябва да бъдат разписани по-добре и въпросите за качеството на храните и различните схеми за окачествяване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.