1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Потребителите питат за произхода на месото

Потребителите питат за произхода на месото

Снимка:

83% от гражданите на Европейския съюз консумират 2 до 3 пъти седмично месо и месни продукти

Макар че мнозинството потребители се интересуват от произхода на месото, което консумират, те не са съгласни да плащат допълнително за тази информация. Това става ясно от доклад на Европейската комисия, публикуван вчера,  17 декември, в Брюксел, съобщава DPA.

След скандала с конското месо по-рано тази година клиентите все по-често питат от коя страна идва месото на тяхната трапеза. За говеждо и пилешко декларирането на произхода вече е задължително, а от догодина ще бъде и за непреработено месо от свине, овце и кози.

Докладът на Комисията изтъква, че декларирането на месо в готови продукти като колбаси например, би повишило себестойността им с 15 до 50 на сто. Допълнителни разходи щели да имат както търговците, така и държавните контролни органи. Това щяло да се отрази и на крайната цена на продукта, която потребителят трябва да плати.

Тъй като цената на месото играе важна роля при покупката му, купувачите не биха били съгласни да заплатят по-висока цена само заради декларирането на произхода, се твърди в доклада. 83 на сто  от гражданите на Европейския съюз консумират 2 до 3 пъти седмично месо и месни продукти. При повишаване на цените с 5 до 9 % потреблението ще падне значително, смята Европейската комисия.

Вижте повече информация в емисията новини на AGRO.TV в 18.00 часа...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.