1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Преговорите в ЕС за храните от клонирани животни се провалиха

Преговорите в ЕС за храните от клонирани животни се провалиха

Това означава, че регулациите за т.нар. нови храни трябва да бъдат преразгледани

Преговорите за забрана на храни от клонирани животни между Европейския парламент и държавите членки се провалиха след дълъг дебат, съобщи "Ройтерс". Въпреки че двете страни се съгласиха, че трябва да забранят продажбата на месо, което произхожда от клонирани животни, евродепутатите и националните правителства не успяха да се споразумеят как ще се регулират храните, произведени от поколението на клонирани животни.

Представителите на Европейския парламент бяха готови след многочасови преговори миналата нощ да позволят продажбите на продукти от потомството на клонирани животни, при положение че върху тях задължително има етикети откъде произхождат.

Държавите членки обаче не се съгласиха на такъв компромис. Те се обосноваха, че това изискване ще ги изправи пред "търговска война" с други страни като САЩ, които предлагат такива продукти, но без да спазват строги правила.

Унгария, която ръководеше преговорите в ролята си на председател на ЕС, обвини Европарламента, че 12-часовите преговори са приключили без постигнато споразумение.

Провалът на преговорите означава, че регулациите за т.нар. нови храни трябва да бъдат преразгледани и изготвянето на нови правила може да отнеме "още няколко години", заяви унгарският министър. За момента остават в сила 14-годишни правила, които не забраняват продажбата на продукти от клонирани животни.

При това положение се очаква Европейската комисия да предложи отделни регулации за контрола на клонирането в Европа, както и за новите храни, които включват продукти, произведени чрез използването на нанотехнологии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.