1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Приходите от родните пивовари за държавния бюджет се изчисляват на 152 милиона евро

Приходите от родните пивовари за държавния бюджет се изчисляват на 152 милиона евро

България остава в златната среда на европейската бирена индустрия

България остава в златната среда на европейската бирена индустрия по отношение консумацията на бира и общото развитие на сектора. През последните години изпитата бира на глава от населението в Европа е 67-70 л, колкото е и в България. Данните сочат, че по този показател сме на 18-о място. Това е отчетено в годишния анализ на консултантската компания "Ърнст енд Янг" за приноса на пивоварната индустрия към икономиката на Европа през 2010 г, пише econ.bg.

Приходите от родните пивовари за държавния бюджет се изчисляват на 152 милиона евро. По веригата на доставките българските производители на бира са вложили над 139 млн. евро, от които 26 млн. евро в покупки на ечемик, малц и хмел, 33 млн. евро в опаковки и етикети, 27 млн. евро в дълготрайни материални активи.
За разлика от другите европейски страни, през 2010 г. работната заетост в пивоварната индустрия в страната се е увеличила със 17 % в сравнение с 2008 г.

Индиректната работна заетост в непосредствено свързаните сектори на доставчиците се изчислява на около 5 200 работни места, от които една трета са в земеделието - 1702 човека.

За региона с най-високо потребление е Словения - 82 литра, следвана от Румъния - 78 л, Хърватия - 74 литра, Гърция - 36 литра. В първата тройка по консумирана бира на глава от населението продължават да са Чехия, Германия и Австрия, съобщиха от Съюза на пивоварите в България

Докладът представя обобщени данни за 27-те държави-членки на Европейския съюз плюс Хърватия, Норвегия, Швейцария и Турция. Въпреки негативния ефект от икономическата криза, довел до 8% спад в консумацията на бира в европейските страни, добавената стойност от производството и продажби на пиво се изчислява на 50 милиарда евро. Независимо от увеличението на данъците върху пивоварната индустрия и стагнирания пазар, приходите към държавните бюджетите на страните от ЕС, възлизат на 50,6 милиарда евро, което е с 6% по-малко от 2008 година.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.