1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Проф. Пламен Моллов: Няма развитие на износа на български вина в чужбина

Проф. Пламен Моллов: Няма развитие на износа на български вина в чужбина

Снимка:

Под съмнение са съобщените от бившия земеделски министър Мирослав Найденов данни за увеличен износ с 2%

Съмнение в обявeните от вече бившия аграрен министър Мирослав Найденов данни за износа на български вина изразиха от бранша. Председателят на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов посочи, цитиран от радио Пловдив, че няма развитие на износа на български вина в чужбина.

Под съмнение са съобщените от бившия земеделски министър Мирослав Найденов данни за увеличен износ с 2% и увеличено потребление на вътрешния пазар с 10% за 2012 година, заяви Моллов.

Припомняме че, по време на традиционното зарязване на лозята на Трифон Зарезан в Сопот, земеделският министър в кабинета на ГЕРБ съобщи, че износът на българско вино нараства и през 2012 г. той бележи ръст от 2%.

Според Моллов в сектора има стагнация и свидетелство за това е присъствието само на 20 чуждестранни и 25 български винарски изби на започналата в Пловдивския панаир изложба „Винария".

Сериозните затруднения на българския лозаро-винарски сектор се дължат на световната криза, но тенденцията е трайна, коментира още проф. Моллов. Той подчерта, че сивият сектор в бранша от години са задържа над 50% и това се дължи на липсата на адекватен контрол. Почти половината от общото количество произведено грозде у нас „изчезва", а след това се появява като продукция по кооперативните пазари, в кръчмите, малките заведения, дори в системата „ол инклузив", отбеляза Моллов.

По думите му това е опасна тенденция, тъй като не е ясно съдържанието на метилов алкохол в напитките, произведени от нерегистрираните производители, което от своя страна застрашава здравето на потребителите.

Над 200 хиляди декара лозови масиви са измръзнали през 2012-та година, а по климатични условия тя е една от най-лошите през последните пет-шест години, съобщи от своя страна Красимир Коев, директор на Изпълнителната дирекция по лозата и виното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.