1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Програмата "Храна за нуждаещите се" ще продължи да предоставя помощи на най-бедните граждани на ЕС още две години

Програмата "Храна за нуждаещите се" ще продължи да предоставя помощи на най-бедните граждани на ЕС още две години

На схемата разчитат 18 милиона души в 20 страни

Програмата "Храна за нуждаещите се" ще продължи да предоставя хранителни помощи на най-бедните граждани на Европейския съюз още две години, предаде пресслужбата на Европейския парламент. Схемата, на която разчитат 18 милиона души в 20 страни от ЕС, ще продължи да действа до 2013 г. с бюджет до 500 милиона евро годишно след като евродепутатите одобриха плана, съгласуван със Съвета на ЕС.

"Сегашната икономическа криза, съчетана с тежките климатични условия, имаше сериозни последици за бедните. Близо 18 милиона бездомни, безработни, възрастни или инвалиди, но също така големи семейства и самотни родители, се възползват от програмата. Хубаво е, че ЕС си спомня за тях. Най-важната задача е обаче да се уверим, че програмата ще продължи да предоставя храна на бедните и нуждаещите се граждани на ЕС и след 2014 г.", коментира докладчикът по въпроса Чеслав Сикерски.

Председателят на парламентарната комисия по земеделие Паоло де Кастро подчерта, че Европарламентът ще поддържа политическия натиск, за да гарантира, че всички държави членки показват солидарност с най-слабите в обществото и след 2013 г., особено в условията на тежка икономическа криза.

В края на май Европейската комисия обяви, че средствата за 2012 г. по програмата за предоставяне на храни ще бъдат съкратени от 500 млн. евро на 113 млн. евро. Причината е съдебно решение, според което хранителни помощи по програмата трябва да бъдат съкратени до излишните запаси от земеделски продукти, ако има такива.

За да се предотврати рязкото намаляване на средствата, Европарламентът настоя през юли 2011 г. за преходно решение за запазване на схемата. Искането за намаляване на субсидиите беше подадено от Германия, която обаче през ноември отстъпи от настояването си средствата за схемата да бъдат намалени с 80% в края на 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.