1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Промените в Закона за храните целят по-ефикасен контрол

Промените в Закона за храните целят по-ефикасен контрол

Снимка:

Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов

Промените в Закона за храните целят по-ефикасен контрол и повишаване на качеството на храните за потребителите, както и покриване на изискванията на Европейската комисия (ЕК). Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов, цитиран от Радио „Фокус”.

„Трябва да направим промени в частта странични животински продукти, тъй като в момента по отношение тяхното събиране и унищожение нещата не се получават добре. Това е една от причините да променим закона, тъй като с предложените промени ще се облекчи изграждането на кланични пунктове”, обясни д-р Войнов.

„Целта е хората, които имат едно-две преживни животни да могат да извършват клане в регистрирани пунктове, тъй като сега ние имаме едва 90 такива в цялата страна. Те са много модерни, но условията за регистрация са много тежки и това е причината да са толкова малко на брой”, каза той и поясни, че стопанинът не би предприел пътуване на стотици километри, за да бъде заклано животното в регламентирана кланица.

„Това се прави в домашни условия, след което страничните животински продукти се изхвърлят на сметището, което е абсолютно недопустимо”, категоричен бе той. Д-р Йордан Войнов отбеляза, че именно в тази част ЕК има забележки към страната ни. Предложената мярка за изхвърляне на хранителни отпадъци е много актуална, защото е недопустимо такива отпадъци да попадат в контейнерите за смет, подчерта д-р Войнов. Според него това предразполага консумацията на тази храна от бездомни животни и крие риск от разпространението на различни зарази.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.